сряда, 13 юни 2012 г.

Сироп от бъз


Ето го и моето сиропче:). Цветовете отдавна прецъфтяха, но сега намерих време за публикацията. Може би в планините все още да се среща:). Рецептата я знам от сестра ми, а пък и мама доста често ни правеше като бяхме деца. Затова ще я запиша и при рецептите на мама:).


Продукти:
36 китки бъз
4 л вода
захар - на 1 л прецедена течност по 1 кг
4 пакетчета лимонтозу


Приготвяне:
Накиснете цветовете във вода, нарежете няколко лимонови резенчета отгоре, затворете с капак и ги оставете да престоят 24 - 36 часа на хладно и тъмно. В рецептата ми пише 48 часа, но ми се струват малко много.
Прецедете сока и на всеки л течност добавете 1 кг захар.
Разбъркайте с лъжица, докато захарта се разтвори. Не се загрява!
Добавете лимонтозуто и разбъркайте до разтваряне.
Налейте в бутилки, запечатайте и съхранявайте на хладно. Аз ги съхранявам в хладилник за всеки случай и без това ги пием през лятото.
При поднасяне се разрежда с вода и се добавят лимони на парченца и лед.



8 коментара:

  1. Аууу, обичам го този сок, по едно време го предлагаха в Харманли, в едно кафе на центъра, иначе само домашен съм опитвала, с лед беше уникално добър!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, и на нас мама ни правеше такъв сок. Много красиви снимки :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно ароматно нещо!
    Имам едни планински спомени от детинство, когато баба ми правеше такъв сок в разгара лятото ... :-)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз като Дени имам спомен от детството за такъв сок и той е,че беше невероятно ароматен и вкусен!Блазе ти,Кате,че си направила,а снимките са великолепни и толкова свежи!
    Лека нощ,слънце!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми е любим този сок, но за съжаление в бетонената джунгла около мен хич няма бъз :( Черпя се виртуално една ледена чашка от теб! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако знаеш как ти завиждам..... аз докато се усетя да потърся в околността и той прецъфтя, а децата го пият с голям кеф. Е, нищо , догодина я пусни малко по-раничко рецептата, за да се сетя и да хукна да се подготвям;)))
    Хубава вечер пак!

    ОтговорИзтриване
  7. Спомням си го това сокче, пила съм го преди години, много приятен на вкус... Една съседка правеше всяка пролет и обикновено ми даваше една бутилка :)

    ОтговорИзтриване
  8. Направих го, Кате и стана страхотен. Благодаря за рецептата, Бонбон! Оставих го 48 часа да кисне, защото след 24 часа ми се стори слабо ароматен. Вече го изпихме и нямам снимка за блога, но си преписвам рецептата в бележка във ФБ. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване