четвъртък, 7 юни 2012 г.

Музей на селото, Букурещ и рецепта за мамалига


Днес ще се разходим на едно прекрасно място, което се намира съвсем близо до България: "Музей на селото", в Букурещ, Румъния.
Очарователно място със своите старинни къщички, църкви, улички и атмосфера. На пръв поглед обектите в него са около стотина, не съм ги броила, но така ми се струва. Представляват експозиции на сгради от различни области на Румъния.
Всяка къщичка е с дворче, градинка, вътре е обзаведена. Музеят е много живописен, атмосферата пренася назад във времето: сламените колиби, вятърни мелници, купищата сено, котаранките:)./Снимките в къщите са забранени. /
Музеят се намира в парка Херастрау, в близост до Триумфалната арка.
Горещо го препоръчвам!!!
Тук може да видите други забележителности от Букурещ.















И понеже обстановката предразполага към едно много популярно ястие, реших да го предложа заедно с разходката:).

Мамалига


Мамалига е традиционно румънско ястие, което се прави от царевично брашно, вода или мляко и се поднася с различни добавки като сирене, бекон, червен пипер и др. Може да се сервира както топло, така и студено. Студено се нарязва като хляб.
Съществуват различни варианти, аз я направих по следния начин:


За всяка порция са ви необходими:

50 гр. царевично брашно
250 мл прясно мляко
25 гр. краве масло
1/2 ч.л. сол

сирене, за поръсване
2-3 с.л. олио
1 с.л. червен пипер


Приготвяне:

Сложете в тенджерка на котлон млякото да заври.
Отстранете и добавете маслото и солта. Разбъркайте, да се разтопи маслото.
Добавете на тънка струйка царевичното брашно, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка.
Върнете на котлона и продължете да бъркате, докато се сгъсти - за около 1 минута.
Отстранете от котлона и изсипете в чиния.
Загрейте олио в малък съд на котлон. Добавете червения пипер, разбъркайте и отстранете от котлона, да не загори пипера. Изсипете го върху мамалигата и настържете сирене.
Ако ще хапвате мамалигата студена я оформете като хляб, без да добавяте олио, пипер и сирене, след което режете на филийки.



28 коментара:

  1. Много интересно място ни показваш,Кате,благодаря ти!Колиби,къщички,пейки,зеленина,страхотно ми хареса!
    Чудесни снимки си направила и тям,и на ястието-много вкусно!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина, Роси, местенцето е чудно! Хубав петък и приятни почивни дни!

      Изтриване
  2. Интересна рецепта-не съм опитвала мамалига.Изглежда вкусно!
    Приятен ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, Живе качамак, мамалига и полента са все еднакви неща, просто ги наричат различно. Аз преди време не исках и да чуя, ама по тази рецепта много ми харесва. Приятни почивни дни, Живе!

      Изтриване
  3. Кате , чудесна разходка направих с теб ! Интересен музей -село ! И много красиво и романтично място ! Мамалига съм яла в Букурещ в едно румънско семейство ,сервираха ни я на голяма дървена дъска с пържена цаца до нея .....откъсваш парче мамалига и лапваш заедно с рибката ....беше сртахотно на вкус :) !
    С голяма прегръдка и пожелание за хубав четвъртък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехе, Ив следващия път така ще я поднеса, ама как ги обясняваш тези работи, да му се прияде на човек... Прегръдки!

      Изтриване
  4. Кейт, прекрасно бе да попътуваме с теб из това красиво местенце, благодаря ти!
    Ще ми се да опитам и рецептата- като цяло кулинарните ми познания в тази област на света се свеждат до почти нула, а това не е редно :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се чудех коя точно рецепта да направя, кухните ни като че ли са доста близки. Затова реших мамалига/ нашенски качамак:)/ най- ми се връзваше с разходката.

      Изтриване
  5. Румънската полента много добре изглежда :-)
    Снимките от разходката са чудесни!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дени, тъкмо бях при теб:)!

      Изтриване
  6. Ех, страхотно местенце сте посетили и снимките са повече от чудесни:)))
    Моят дядо е преселник, та мамалига ям от малка. Във всякакви варианти я обичам, но все пак любима ми е: сварена в подсолена вода, поръсена със сирене, запържена с олио и червен пипер, и си я хапваме с петмез или сладко:)
    Вариантите наистина са много, и твоят е чудесен!:)

    Хубав и слънчев ден!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех дали с вода ще ни хареса, но в Ръмуния най=много се прави с вода. А след като и ти казваш, че е вкусно ще пробваме и така. Определено това ястие ми допада. Хубав петък и приятни почивни дни!

      Изтриване
  7. Благодаря, че сподели тази интересна разходка от Букурещ! Мамалигата изглежда доста апетитно на снимките, ще трябва да я пробвам :).
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Rose! Пробвай я:) Хубав петък и приятни почивни дни!

      Изтриване
  8. Кате, благодаря за споделената разходка :) Интересен архитектурен стил има селото :) но много приятен за окото и излъчващ спокойствие.
    Мамалига, казваш :))Абе и ние ядем таковата с царевичен грис и сирене и много ми харесва, да ти призная. Вече ще го давам на Мише с това име, доста по-впечатляващо от качамак звучи :))
    Поздрави и хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Пепчо! И аз като чуя качамак, все едно чувам някаква бърканица:):):), но така си му казваме в България. Който знае, че е вкусно едва ли му прави впечатление, но ако го чуеш за пръв път:). Виж полента и мамалига са по така:):):). Приятни почивни дни!

      Изтриване
  9. Тези къщурки като ги видях още във фейса и много ми се прииска да пощъкам наоколо :)
    Чудесни снимки, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пощъкаш, Инче, къде ли не си щъкала:):):)Ами аз кога ще посетя твоите тайни местенца не знам:)...

      Изтриване
  10. Кате, благодаря за хубавата разходка! Хубаво ще е и в София да направят нещо подобно, защото има много чужденци, които посещават столицата ни по работа без да ходят из страната. Подобен музей ще събуди любопитството им и ще ги превърне в потенциални туристи.
    И мамалигата изглежда много апетитно! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина в Букурещ има какво да се види. Прекрасен град е и архитектура и забележителности и паркове! Приятни почивни дни, Бубу!

      Изтриване
  11. blagodarya za chudnata razhodka,to mamaliga -kachamak demek,i niye si obichame kachamaka .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, качамак-мамалига-полента, все едно е зависи в коя страна си:). Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  12. Бонбонче, и аз като Инчето искам да щъкам край тези къщички!
    Чудесни цветове, особено онова синьо, което ми е любимо!
    А мамалигата бих опитала с удоволствие!
    Правила съм качамак с една готова смеска и не останах очарована,
    но твоето е много апетитно!
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да вземем да се организираме и айде:):):С готова смес и аз пробвах преди време ама хич не ми допадна. Пробвай с царевично брашно. Прегръдки!

      Изтриване
  13. Страхотни снимки, но мамалига не ям:) Това обаче не пречи да се порадвам на твоята:) Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  14. Бонбон,
    много хубаво туй;) Букурещ викаш?
    Ми ще го разцъкаме някой ден;)Хареса ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :), все някъде може и да се засечем:):):)

      Изтриване