Страници

Сладък влюбен розов февруари


Всяка храна в блога ми е приготвена с любов и всяка е приготвена за хората, които обичам. Дори и през годината в менюто ми присъстват романтични елементи - по-специална храна, по-различно декорирана, приготвена и т.н. В миналите ми предложенията за празника може да видите дори и романтично карначе:)“
Всяка една от тези рецепти могат да бъдат приложени в някой специален ден, или пък за да направят някой ден специален и са един лесен начин да кажем: Обичам те!
В тази публикация ще споделя още идеи, които присъстваха у дома този февруари. Не сме ги консумирали на веднъж, но и така да е, влюбените хора не се притесняват от калориите:). Някои от идеите за декорация са от интернет, други са мои хрумки.


Розова Смути закуска


За 2 порции:
В купа се изсипват 3 с.л. чия семенца, 200 мл прясно или ядково мляко и продукт за подслаждане по избор: захар, мед. Сместа се разбърква внимателно и се оставя да набъбне. През това време се пасират плодовете, в случая банан и ягоди. По стените на избраните чаши или бурканчета се подреждат половинки ягоди. В средата се изсипва чията. Пасираните плодове се изсипват като втори пласт. Отгоре се шприцва сметана: кокосова или обикновена. Тематичната декорация тук са розови захарни декорации на Др. Йоткер, както и сърце, изработено от цветна хартия в два екземпляра, залепени един към друг, с незалепено пространство в средата, за да влиза в сламка.

*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Чиата има свосйтвото да абсорбира течности, за това е задължително по време на консумирането ѝ приемането на повече такива. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.


Бананов чия пудинг


2 банана се пасират с около 300 мл прясно мляко. В тях се накисват чия семенцата. Съотношението по принцип е 3 с.л. чия на 200 мл течност. Разбърква се и се оставя да престои докато набъбне. Бърз, лесен и здравословен десерт. Поднесен в тематично декорирано бурканче.

*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Чиата има свосйтвото да абсорбира течности, за това е задължително по време на консумирането ѝ приемането на повече такива. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.


Влюбени палачинки


Идеите за декорации на палачинките са от интернет, сместа, която може да се използва е предпочитаната на всеки. Оцветява се със сладкарски боички. Сърцето е направено като сместа се изсипва в дебел плик, или шприц с тънък накрайник и се шприцва директно в загрят леко намаслен тиган. Рулцата са в стил"Запечатано с целувка", а малките палачинки са изрязани от големи, но могат да се приготвят американски палачинки за целта. В тях са изрязани сърца и са разменени цветово.

Романтични сиренца


Тук няма кой знае какво за писане, просто се избират любими сиренца, сервират се малко по-интересно, масата се декорира със свещички, ангелчета, рози. Сирената са: Castello с бадеми и ананас, Wensleydale с боровинки, Синьо сирене и пушена Скаморца, поднесени със сушени плодове, ядки и тортила.

Шоколадова торта с пунш глазура



Блатът на тортата е по тази рецепта. След като се охлади от не го се изрязва горната част, като капак. Издълбава се може цялата, може и да се направи нещо като "канал", в който се изсипва крем по избор. В случая това е шоколадов пудинг. Капачето се затваря, тортата се измазва с маслен крем(разбито с пудра захар масло) и се прибира в хладилник да стяга. Полива с пунш глазура. Може да се използва готова или домашна, както и айсинг глазура (разбита пудра захар с вода и хранителни боички). Всъщност пунш глазурата е сходна с айсинг. Домашна пунш глазура се приготвя като 250 гр пресята пудра захар се разбъркат с 2 с.л. гореща вода и 2 с.л. хубав ром. Добавя се 1 с.л. малинов сироп. Вместо малинов сироп може да се използва сладкарска боя. След като се разбърка много добре, консистенцията на глазурата започва да се регулира с добавяне на лъжица по лъжица вода или пудра захар.

Плодови шишчета с розов шоколад


Могат да се направят от всякакви плодове, които дори биха могли да се изрежат в различни формички на сърца, звездички и т.н. Тук са цели ягоди и нарязани на по-едро банани. Потапят се в разтопен шоколад( розов) и се подреждат върху хартия за печене, прибират се в хладилник, да стегнат. Може да се декорират с фунийка напълнена с друг цвят шоколад, или пък със захарни декорации, които обаче трябва да се поръсят докато шоколада не се е втвърдил.

Капрезе за влюбени


И тук няма кой знае какво за писане, класическа Капрезе с домат, моцарела, Песто Дженовезе и зехтин. Изрязват се сърца с формички за сладки.

Салата "Сърце"


Самата зелена салата се нарича Сърце на салата (Salatherzen), която е много крехка. Останалите продукти са трюфели от синьо сирене ,кашу, кедрови ядки и авокадо. Декорирана е със сърца и рози от сварено червено цвекло.

Салата със сърца от яйца



Салатен микс с грилован и маринова артишок, сварено червено цвекло и кубчета авокадо. Яйцата този път направих в специална формичка, но могат да се направят и по този начин, като ви съветвам да използвате по-дебели пръчици, или молив, за да се оформят по-добре.

На всички празнуващи желая прекрасен празник и незабравими моменти!

5 коментара:

  1. Браво, Кате! Страхотни предложения за празника!
    Весел, топъл и уютен нека бъде празника!
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Сладък и вкусен празник и на вас!:) С вино и любов света е по-красив:)

      Изтриване
  2. О-о-о, много мило и симпатично изглежда всичко! Ще използвам поне две от идейките за вечерята довечера! Много,много хубав ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Кате! Невероятно отпразнуване ви желая с всички тези вкусотии!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    винаги се удивлявам на тематичните ти менюта - много красота, изискан стил и финес лъха от всяка храна в твоят дом.Честит и весел празник !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване