събота, 15 юли 2017 г.

Вкус от Италия: Панирани морски дарове


За пръв път ги видях на "Стрийт фууд фестивала" в Грац. Почти всеки, който е посетил Италия ги е опитал, или поне виждал. В домашни условия не е трудно да се приготвят, нужно е миксът с морски дарове да е пресен, възможно е да се използва и замразен, но да е качествен. Може да съдържа скариди, миди ядки, пипала калмари, туби бейби калмари, парчета рибно филе или малки рибки. Желателно е да се пържат в зехтин, поднасят се топли, след престой също са вкусни, но тогава панировката вече не е хрупкава. Поднасят се с лимон, по желание сосче.





Продукти:
500 гр морски дарове микс
200 гр брашно
1/2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
350 мл сода(газирана вода)
1 белтък
зехтин, за пържене


Приготвяне:
Морските дарове се измиват и отцеждат. Желателно е да са с почти еднакви размери, за да се пържат равномерно.
В купа се разбива белтъка на твърд сняг.
В друга купа се разбърква брашното със солта и зехтина. Постепенно се добавя газираната вода, като се разбърква непрекъснато. На няколко етапа се добавя разбитият белтък, като се "сгъва" в тестото. Бърка се с дървена шпатула.
Зехтинът се загрява в касерола. Отцедените морски дарове се потапят на порции в сместа за паниране и се пържат в горещият зехтин до зачервяване.
Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят.


1 коментар:

  1. Кате,
    панираните морски дарове са типични за лятото.Много изкушаващо и вкусно предложение.Чудесни и много , много лесно за приготвяне.
    Весело лято !

    ОтговорИзтриване