Страници

Маджарица / Mađarica / Madarica


В кулинарните среди "Маджарица" се класира като Кралицата на Хърватските торти.
Винаги съм била любопитна към произхода и историята на световноизвестните ястия и десерти. За съжаление обаче не успях да открия нищо повече от превода на името.
"Mađarica" означава "Унгарско момиче". Нямам представа защо носи точно това име, тъй като тортата е хърватска и точно по тази причина ми се искаше да науча малко повече.
Като всяка популярна класика и тази се среща в различни варианти и рецепти, предавани от поколение на поколение, или пък просто импровизирани от интернет. Като цяло тортата се състои от бисквитени блатове, шоколадов крем, тип домашен пудинг и шоколадова глазура.
Интересното при нея е правоъгълната форма и начинът на нарязване. Получават се едни много симпатични пастички, които са подходящи както за празнични поводи, така и за кетъринг.
Това, което е нужно и което ние не изчакахме е да престои поне 12 часа в хладилник, за да стегне добре, иначе рязането е много трудно, а и вкусът е съвсем различен.
Съществуват опростени варианти с бисквити и шоколадов пудинг. Разбира се вкусът няма как да е еднакъв, но все пак за хората, които нямат възможност, смятам, че ще е добър заместител, задължително обаче е маслото в пудинга.
Отбелязвам, че при мен от крема остана половината, но пък във всички рецепти, които разгледах навсякъде е с 1 л прясно мляко.
Говорейки за тази торта няма как да не дам линк към блога на Инчето, която я представи още през 2015г. "Маджарица" в нейно изпълнение и с неустоими снимки може да видите тук.



Mađarica





Продукти:
Блатове:

  • 600 гр брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 100 гр пудра захар
  • 1 прахче ванилия
  • 250 гр меко краве масло
  • 2 жълтъка
  • 6 с.л. гъсто кисело мляко

Крем:
  • 1 л прясно мляко
  • 300 гр захар
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 100 гр натурален шоколад
  • 100 гр млечен шоколад
  • 120 гр нишесте ванилия
  • 250 гр краве масло

Глазура:
  • 100 гр натурален шоколад
  • 50 гр краве масло


Приготвяне:
Блатове: Брашното, пудрата захар, ванилията и бакпулвера се пресяват в купа. Прави се кладенче в което се изсипват млякото, нарязаното на кубчета масло и жълтъците. Замесва се тесто, което е значително твърдо и наподобява това за тарти и меденки.
Тестото се оформя на топка, увива се в стреч фолио и се прибира в хладилник, докато се подготви крема.

За крема: В 200 мл мляко се разтваря нишестето.
Останалите 800 мл от прясното мляко, захарта, ванилената захар и натрошените шоколади се изсипват в касерола и се оставят на котлон да заврат, като се разбъркват.
Оттеглят се от котлона и към тях на тънка струйка и при непрекъснат разбъркване с телена бъркалка се добавя нишестето. Кремът се връща на слаб котлон и се бърка докато се сгъсти. Отстранява се от котлона, покрива се със стреч фолио и се оставя настрани да се охлади.
През това време се пекат блатовете.

За блатовете: Тестото се изважда от хладилник и се разделя на равни части, между 6 и 8 бр.
Всяка се разточва на тънка кора върху набрашнена повърхност и се прехвърля върху тава, застлана с хартия за печене. Зависимост от големината и броят на платките техният размер може да е различен. Моите са с размер 22,5 см х 15,5 см.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за 8 до 10 минути, като се наблюдават и щом краищата започнат да се оцветяват леко в златисто, се изваждат. Оставят се върху хартията да се охлаждат, и така се процедира и с останалите платки. При мен се събираха по две платки в тавата на фурната.

Сглобяване: След като кремът се охлади, но не напълно, към него се добавя кравето масло, нарязано на малки кубчета. Разбърква се добре и тортата се подрежда желателно в тортена форма с падащ борд, но аз не разполагам с такава и я подредих директно в тортена чиния. Реденето е ясно: блат-крем-блат - крем и се завършва с блат. Прибира се в хладилник да стяга.

За покритието: След около 1 час се приготвя шоколадовото покритие. В малка тенджерка се загрява на средна степен на котлона маслото с натрошеният шоколад и се бърка докато се разтопи. Оттегля се от котлона и ако не е много горещо се нанася върху тортата, заглажда се и се прибира в хладилник до пълното стягане, което е поне 12 часа. Тортата се нарязва с мокър нож, като е добре първо да се нареже шоколадовото покритие и след това докрай. В случай, че тортата не е стегнала добре разрязването ще е трудно, тъй като блатовете са по-твърди- тип бисквита, а кремът все още ще е течен.

След 12 часа престой в хладилник, нещата изглеждат доста по-различно както визуално, така и вкусово:



7 коментара:

  1. От доста време й се каня на тази торта, ето чия рецепта ще ползвам! Много "апетитни" снимки и страхотна презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Таничка! Не я изчакахме да стегне преди да я нарежем и беше малко трудно, което си личи и от снимките, но да имаш торта в хладилника и да чакаш една нощ не е по нашите сили:))). На следващият ден е значително по-добре и като вкус и като визия. Общо взето повечето рецепти са сходни, все пак е класика, но някъде е с пудра захар в блатовете, другаде пък с обикновена. Някъде в крема добавят 4 шоколада, не 2. Вместо само жълтъци, цели яйца. Ей такива варианти. Хубаво е ако имаш квадратна или правоъгълна форма с падащ борд, аз нямам такава, само кръгла. Защото в нея много добре се разпределя всичко, а и може да притиснеш отгоре с нещо, за да се изравни. Но пък срещнах и кръгла Маджарица, така, че и това е вариант, вместо да се притеснява човек дали ще се разпадне. Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Бижу!Обожавам я, но като знам как никога не ни стига, даже и на мен, все се спирам да я правя, но поне 1-2 пъти годишно я каним на масата тази маджарица. :))

    ОтговорИзтриване
  4. Направо си я представила като кралица, Кате! Уникално изглежда!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    не съм правила тази торта, но изглежда прекрасно.Много впечатляваща и интересна рецепта.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  6. Повече от впечатляващо представяне на тази разкошна торта,
    майсторско изпълнение, чудесна рецепта и ... вълшебни снимки!
    Обичам да гостувам в блога ти, Кате -
    всяка публикация е поднесена с внимание, финес и усет към детайла!
    Благодаря за удоволствието и адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, от кога и се каня и аз, Кате!
    Неустоима е и при теб!
    Предстои ми пътуване до Хърватска, непременно ще опитам, ако се предлага.

    ОтговорИзтриване