Страници

Огретен с картофи / Ogreten / Potatoes gratiné



Това ястие е популярно под много имена. Произлиза от френската кухня, а класиката съдържа картофи и сирене. В някои рецепти картофите не се варят, а се нарязват на тънки филийки, в други пък се сваряват предварително. Сирената, които се използват са различни. Като цяло сирене Грюер е може би най-подходящо за целта, но замяната му е възможна с други, както и да се направи комбинация от различни видове. Любимата ми комбинация, която е класика от едно време е със сирене между пластовете картофи и коричка от кашкавал(Грюер, Гауда, Ементал и т.н.). Предполагам, че тази рецепта присъства в голяма част от домашните тефтери. Като цяло Огретенът е ястие, което би харесало на всеки любител на запеканките. Би могло да се импровизира със съставките, като се обогатява с други зеленчуци, а в по-смели варианти и с месо.

Продукти:
700-800 гр средно големи картофи
200-250 гр сирене
250 мл прясно мляко
3 яйца
около 50 мл зехтин (или краве масло)
грюер( гауда, кашкавал, чедър, ементал за поръсване)
сол
черен пипер

Приготвяне:
Картофите се сваряват, но в никакъв случай да не се преварят и се белят. Нарязват се на филийки с дебелина около 5 мм. Тава се намазва със зехтин и 1/2 от резенчетата картофи се подреждат на един ред, посоляват се леко, поръсват се с черен пипер. Върху тях се нанася пласт от натрошеното сирене, след това се подреждат останалите картофи, отново малко сол, черен пипер. Внимава се със солта, заради наличието на същата в сиренето.
Яйцата се разбиват с тел, добавя се прясното мляко, разбърква се добре и сместа се изсипва равномерно върху картофите. Отгоре се поръсва настърган грюер(кашкавал или др.) и ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Поднася се със салата.

2 коментара:

  1. Кате,
    тази класическа запеканка от старата българска кухня присъства и днес в менюто.Особено лятото лесно и бързо можем да направим чудесен обяд или вечеря.
    Поздрави, весело лято !

    ОтговорИзтриване