Страници
Св. Екатерина и Портокалов кекс в шоколадова прегръдка
Честит имен ден на всички именници! Да ви е живо и здраво името, да го прославяте години напред!
Света Екатерина е била много красива и мъдра девойка. Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много християнки носят името й. Св. Екатерина е покровителка на майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората. Жените приготвят пресни питки, намазани с мед и ги раздават на близките хора – за предпазване от болести, за здраве, благополучие и в чест на светицата.
Източник на изображението: интернет.
Днес в къщи имаме повод за празник, не съм месила хляб, но реших да почерпя с този нежен сладкиш, който открих тук: leitesculinaria.com
Портокалов кейк в шоколадова прегръдка
Продукти:
За кекса:
225 гр меко краве масло
2 ч.ч. захар
5 яйца средни/ или 4 големи
½ кафеена чаша настъргана кора от портокал
3 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.л. сол
50 мл сок от портокал
150 мл айран
1 ванилия
2 ч.ч. шоколадов чипс + 2 с.л. брашно
Включете фурната на 175 градуса
Намаслете и набрашнете форма за кекс с диаметър 25 см.
Разбийте маслото и захарта в купа с миксер, докато станат на крем.
Добавете яйцата едно по едно като добавяте следващото след като предишното се е усвоило напълно.
Добавете портокаловите корички.
В друга купа пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта.
В друга купа смесете портокаловия сок, айрана и ванилията.
Започнете да добавяте от тези смеси към маслената като ги редувате.
Размесете шоколадовия чипс с брашното и ги добавете към тестото.
Изсипете в тавата, загладете и печете за 45- 60 минути.
Поставете кекса със формата върху решетка и оставете да се охлади, за около 15 минути.
За сиропа:
50 гр захар
50 мл прясно изцеден сок от портокал
В тенджерка на котлон на средна степен сложете сока и захарта, докато се разтопи.
Извадете кекса от формата и полейте с помоща на лъжица от сиропа.
За шоколадовата заливка:
225 гр шоколад
100 мл течна сметана
Разтопете шоколада в сметаната на водна баня и полейте върху кекса.Оставете да стегне.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Candy, Честит Празник !
ОтговорИзтриванеЧудесна прегръдка си има този ароматен кейк!
И снимките са прекрасни!
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
Честит празник и от мен, Бонибонче :)
ОтговорИзтриванеКексчето се е получило много добре - точно такава плътност харесвам, а и предполагам, че е много ароматно. За коричката е ясно - с тази изкушаваща глазура, няма как да я подмина!
Хубав празник!
Благодаря ви, момичета! Хубав петъчен ден от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поздрава Кенди!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е станал кекса,а снимките са толкова изкушаващи,че чак имам чувството,че ще потече през екрана!
Прегръдки и много усмивки в този ден!