Страници

Зелеви сармички с ориз, праз лук и орехи



Обичаме сармички с ориз, но досега не бях слагала орехи в плънката, въпреки, че тази плънка я обожавам в пълненият Никулденски шаран. На няколко места съм срещала подобна рецепта, но след като Мария така вкусно разказа и показа рецептата за нейните изящни сармички, тази година на трапезата на Бъдни вечер те бяха част и от нашето меню. Мария, благодаря ти за рецептата, ето ги сармичките с орехчета и при мен.

Продукти:
100 мл зехтин
2 цели стръка праз
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч орехови ядки, натрошени на парченца
тънки листа от кисело зеле, с отстранена твърдата част
червен пипер
черен пипер
3 ч.ч. гореща вода

За заливка:
червен пипер
зехтин


Приготвяне:
Зехтина се налива в тенджера да загрее и към него се добавя празът, нарязан на ситно. Оставя се да се задушава на средна степен на котлона, докато омекне.
Добавя се ориза и се готви, с разбъркване, до стъкловидност.
Добавят се ореховите ядки и се разбъркват за 1-2 минути.
Добавя се червеният и черният пипер, разбърква се и веднага се налива 1 ч.ч. от горещата вода.
Оставя се на котлона, докато ориза поеме течността.
Сармичките се завиват, като във всеки лист от зеле се поставя по 1-2 ч.л. от плънката.
Сармичките се подреждат в намаслен глинен гювеч.
Налива се останалата вода и се похлупва с капак.
Гювеча се поставя във фурната, която се включва на 160 градуса.
Ястието се пече за около 1 час.
Преди да се извади от фурната, капака се отстранява и сармичките се запичат за десетина минути.
Прави се запръжка, като в малък тиган се загрее зехтин и се добавят 1-2 ч.л червен пипер, разбърква се. Веднага се отстранява от котлона, да не загори пипера и се полива по 1. ч.л. от запръжката върху всяка сармичка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар