Страници

Зелник със зеле и праз лук




Зелник със зеле и праз лук


До скоро мислех, че зелникът се прави със зеле, а то било със зелении:). Освен Спанакопита, досега друга баница със зелении не бях правила. Бях любопитна да разбера каква е на вкус точно със зеле и ето днес повод за това.
Реших да я направя със зеле и праз, без никакви подправки, тъй като харесвам аромата на праз.
Разбира се добавих и сирене и яйце, като при всяка баница.
Вариантите на оформяне на зелника са различни. Разгледах доста рецепти в интернет и в моите книги. Може да се навива като охлюв, може да е наложен, от готови и домашни кори, или този вариант, който ще предложа днес.
Рецептата за корите е класическа рецепта за кори за баница.

Продукти
* за тава с размер 24 см

за корите:
300 гр брашно
1 яйце
1 с.л. оцет
2 с.л. олио
щипка сол
120 мл хладка(не гореща вода)

олио или масло за намазване на корите

За плънката:
1/4 зелка
1 стрък праз
2-3 с.л. олио
около 200 гр сирене
1 яйце



Приготвяне:
За корите:
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и се разбърква.
В средата м усе оформя кладенче, в него се изсипват яйцето, оцета, олиото и водата и се замесва тесто. Изважда се на плота и се меси десетина минути. Ако е необходимо се добавя брашно, но тестото трябва да е гладко и меко.
Разделя се първо на 5 части – една голяма, една малка и останалата на 3 горе-долу равни.
Оформят се на топки, поставят се върху набрашнен плот и се намазват обилно с олио. Покриват се с прозрачно фолио и кърпа и се оставят да се отпуснат за около 1 час. Тестото не втасва!


Приготвяне на плънката:
Бялата и малко от зелената част на праза, заедно със зелето се нарязват на тънки ивички.
В дълбок тиган се загрява мазнината и в нея се добавят зелето и празът. Задушават се до омекване.
Отстраняват се от котлона и се охлаждат.
Сиренето се натрошава с вилица в купа. Добавя се яйцето и се разбърква.
Половината от тази смес се добавя към охладената зелена плънка и се разбърква.

Редене на зелника:
*По време на разточване на корите се ръсят с брашно, или се мажат с олио, за да не се късат.
Най-голямата топка се разточва на кора, която трябва да е по-голяма от тавата.
Тавата се намазва с олио и в нея се поставя кората, така, че да излизат краищата. Хубаво е повече да излизат, за да може после да се завие добре.
В средата се поставя плънката с праза и зелето.
Разточва се малката кора, с размер, достатъчен да покрие плънката и се поставя върху нея. Намазва се с мазнина.
След това се разточват останалите кори една по една, намазват се с мазнина. Поръсват се с плънката със сирене, навиват се на руло и се подреждат в празното пространство като охлюв.
Зелника се завива с “висящата” кора.
Намазва се хубаво с разтопено масло и се оставя да си почине 10-15 минути.


Печене на зелника:
Фурната се загрява на 180 градуса. Зелника се пече до готовност. Аз го пекох общо за 35 минути, в началото на по-нисък рафт във фурната, след което преместих в средата.


6 коментара:

  1. Честит празник,Кате! Да са живи и здрави мъжките рожби! Чудесна трапеза, не съм правила зелник, но определено ме заинтригува:)

    ОтговорИзтриване
  2. И при нас не се празнува, но е хубаво да знаем, пазим и помним традициите си. :) Благодаря много за тази публикация, Кате!
    А за днешния празник... Аз знаех, че е Петльовден, защото: турците, когато събирали момчетата за кръвния данък, отбелязвали с кръв или боя, не съм сигурна, вратите на домовете, през които са минали. И за да ги залъжат, хората колели петел и с негвата кръв отбелязвали вратата си - все едно вече са минали през тях.
    Да сте живи и здрави, Кате, чуденсо си сготвила отново! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни ястия за днешния празник си приготвила ,Кате!
    Зелникът ми е любим,а твоят вариант е истинско изкушение!
    Поздравления за това ,че сама си приготвила корите!
    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, страхотно меню , както винаги. Много ми харесаха и двете рецепти, записвам си за проба. Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Хубаво напомняш за традициите ни, Кате! И прекрасна трапеза! За мен, тиганичка моля :)

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления на месачката! Прекрасно си се справила! Много вкусен зелник, а и тиганиците не отстъпват!
    Приятна седмица!

    ОтговорИзтриване