Страници

Сръбска скара и Власинското езеро

Дата на публикуване: 18.09.2014 г.
Дата на обновяване: 01.05.2019 г.


За тази дестинация подстрекател е Мария и нейната публикация Сръбска скара на Власинското езеро. Идеална разходка - вкусна храна, возене с лодки за Ицко и омайна природа. Мария, благодаря ти мила за запалените искрици:)!
Само като се пресетя за вкусните ущипци, салати и разядки...и приказно красивата природа...
Ами темата е сръбската кухня и моите може би първи стъпки в нея. Затова няма да ме критикувате много ако не съм се справила;).
Рецептите си ги импровизирах, като се доверих на Уикипедия с описанията на ястията, пък и нали все пак ги опитах, горе-долу разбрах какво съдържат. Разбира се, продължавам да твърдя, че най-вкусната чуждестранна храна е тази, която се хапва на място, в традиционната атмосфера и бит.





Ущипци с кайма / Uštipci
Записвам ги така, защото има и ущипци от тесто.
От това, което разбрах за тях е, че са смес от кайма с кашкавал, бекон и подправки. Сместа се щипва с пръсти и така се поставя на скарата, откъдето идва и името на ястието.



Продукти:
400 -500 гр кайма (по възможност смес телешко и свинско)
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
сол
черен пипер
* лютиво червено чушле
30-40 гр пушен бекон
30-40 гр кашкавал


Приготвяне:
Поставете каймата в купа и добавете към нея ситно нарязаният лук и скилидките чесън, нарязани на тънки филийки.
Добавете сол и черен пипер, червен пипер и по желание ситно нарязано лютиво чушле, както и други подправки, нарязаните на кубчета бекон и кашкавал.
Омесете хубаво каймата с ръце, за няколко минути, като стискате добре с ръце.
Приберете каймата в хладилник и я оставете за около половин час да престои.
Загрейте скара и я намажете с парче сланина по възможност.
Взимайте по малко от каймата, като щипвате с пръсти и поставяте върху скарата.
Изпечете ущипците от всички страни.

 


Салата Урнебес/ Urnebes 

Салатата Урнебес е типична за Сърбия. Съставките ѝ са люти чушки, бяло сирене, подправки, сол и червен пипер. Понякога се добавят смлени червени чушки, за да придобие този червен цвят, или пък айвар, или лютеница. Сиренето може да е едро натрошено или смляно с пасатор.


Продукти:
около 200 гр сирене (овче, краве или смес)
1/2 с.л. лютив домашен червен пипер
4 с.л. домашна лютеница (айвар)
1 пресована скилидка чесън
* лютиво чушле, нарязано на много ситно


Приготвяне:
Натрошете сиренето в купа. Добавете останалите съставки и по желание лютивото чушле и разбъркайте добре. Ако искате да получите по-изразен червен цвят, може да добавите още червен пипер, но сладък:). по желание може да добавите краве масло.

Проя със сирене - Царевичен хляб / Srbská proja

Проята е хляб, направен от царевично брашно, олио, вода, сол и бакпулвер. За да се обогати се добавят яйца и сирене, а водата се заменя с йогурт или прясно мляко. (Уикипедия)
Моята Проя направих с яйца и сирене и стана много вкусна, наподобява ми мързеливият тутманик, който мама прави(само, че той е с бяло брашно) и за който се сещам, че нямам рецепта в блога:).
На пръв поглед Проя изглежда доста елементарна, но признавам, че на няколко пъти хубаво ме изпоти. Или се получава леко тестива, или пък брашното поема толкова много течност, че се налага да удвоя дозите значително. И така, в експериментиране през годините, достигнах до няколко извода. Консистенцията на сместа трябва да наподобява гъсто кесково тесто, ако е по-сухо проята няма да може да се изпече добре. В зависимост от вида на брашното и това, дали е ситно или едро смляно течността може да варира в различни граници. Едно от най-доброто съотношение за получаване на хубава консистенция е 1 и 1/2 до 2 пъти количество течност спрямо брашното. И все пак, както споменах са възможни промени. Харесвам проята с йогурт и сирене, за това и рецептата ми е с тях.


Продукти:
250 гр фино смляно царевично брашно
300 мл Йогурт
100 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. натрошено сирене
2 яйца


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и към него се добавят бакпулвера и солта. Разбъркват се.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка в купа и към тях се добавят олиото и йогурта, отново се разбива добре. Към яйчната смес се добавя брашното и се разбива с телена бъркалка много добре. Прибавя се натрошеното сирене сместа се разбърква финално. Тестото наподобява гъсто кексово. ( Зависимост от вида на използваното брашно може да се наложи добавяне на още кисело мляко или пък брашно.)
Кръгла 18-20 см тава се застила с хартия за печене и сместа се изсипва в нея.
Питката се пече на средна скара, в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30-40 минути( до готовност). Изважда се, оставя се за 5 минути да се охлади и се нарязва на кубчета или се разчупва.


Власинско езеро

За Власинското езеро минахме през Стрезимировци, планувахме на връщане да се разходим и по Трънската екопътека и други места, но времето имаше други планове:))). Е, въпреки проливният дъжд си изкарахме страхотно:) и си хапнахме много вкусно.
Власинското езеро всъщност е изкуствено езеро, но много, много красиво. Има си 2 острова, а доколкото разбрах има и няколко плаващи острови, единият от които наречен Моби дик:). Районът около езерото и самото езеро са обявени за природен резерват.
Пътят до там е с много завои, все пак теренът е планински, но пък е много живописно. Не успяхме да се повозим на лодка, защото заваля, ама какъв дъжд, то в планината дъждът си е доста сериозен, затова и снимките ми са само трички:), но са ми мил спомен от това място.




По препоръки на Мария се насочихме директно към Кафана "Нарцис" и първото нещо, което поръчахме беше:

Каймак
Много исках да го опитам:). Честно казано не мога да опиша на какво има вкус - нещо като масло и мляко и не знам, много интересен и вкусен се оказа каймакът.


Спряхме се и на салата Урнебес, която вече описах какво представлява.


Пилешка чорба бе изборът на Ицко:) и си я хапна цялата, явно и тя беше много вкусна.


Плескавица и ущипци и на заден план погача пък си поръчахме ние, нали все пак за сръбска скара дойдохме. Ами какво да ви кажа, аз такава огромна Плескавица не бях виждала, нито опитвала. Вкусни бяха и ущипците и плескавицата, а погачата - разкош, даже ние пък така се полакомихме, че две погачи поръчахме, ама хората ни я завиха за вкъщи другата:))).


Цените са супер народни, за всичката храна плюс безалкохолни напитки платихме около 30 бг лв. Иначе може да се плаща с левове, евро или динари.

За съжаление на връщане заради проливният дъжд не спряхме на магазинчето в близост до границата, много исках да си купя кори и разни други неща, но пък се надявам и друг път да отскочим до там.

13 коментара:

  1. Катенце, благодарение на теб обикалям света :)
    Чрез снимки, или рецепти!
    Чудесна е сръбската кухня и както казваш на място е най-вкусно!
    Благодаря за рецептите и красивите снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Катеее, ама страхотно сте си изкарали! Как ми се хапва сега и на мен сръбска кухня. :) Приготвила си я прекрасно вкъщи. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникална разходка с прекрасно хапване...Браво на моето Кате!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни рецепти! Сръбската скара изглежда доста вкусна, никога не съм опитвала. Благодаря за рецептите! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, искам от всичко, по много!!!!!!!!
    Аз опитах каймака в Босна. Не знам дали е същия но на мен много ми хареса!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, при теб отново е интересно, богато и много вкусно меню!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Еха, Кате, добре си се справила. Много обичам сръбската кухня, но там на място, както казваш. Нашите продукти са различни, не се получава същият вкус. На Власинското езеро наистина е много красиво. Има и хотелчета на супер приемливи цени. Препоръчвам да опиташ и павлак с чушки следващия път :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно е при теб, Катенце! Липсваше ми тук :) Завръщай се по- често с вкусни идеи.
    Страхотни сръбски предложения.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Всичко е много апетитно, Кате, но на ушипците ми остават очите :) отдавна им се каня, но сега май ще им дадеш тласък да ги направя и у нас.
    Поздрави, бонбон и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, всичките ти рецепти са златни! Много се радвам, че си пуснала толкова наведнъж. На мен сръбската кухня ми носи много спомени, така че ще взема да си я припомня с някое от твоите предложения :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. °·..✿⊱
    Comidas típicas, paisagens paradisíacas!...
    Que post maravilhoso!!!!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos
    Brasil·..✿✿彡
    ❤❤° ·..

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, а аз чак сега видях тази публикация и каква голяма подстрекателка съм, хихи! Чудесно, Кате, че сте се доверили на моя пътепис - не е място уаууу, но пък е приятен начин за кратка разходка, нали?
    поздрави
    м

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Мария - стигане нямаш, а ми се иска да мина по твоите стъпки. Толкова увлекателно разказваш. Благодаря ти!

      Изтриване