Страници

Сирни Заговезни 2017 / Sirni Zagovezni


Сирни Заговезни се отбелязва винаги в неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни.
Празникът е свързан с различни поверия и традиции, като основното от тях е Прошката - искане и даване.
На трапезата традиционно присъстват ястия със сирене, яйца и мляко: Баници, пити, варени яйца, халва, мляко и риба. На практика изборът от такива е неограничен: различни видове погачи и пити, баници, ястия с яйца, млечни или яйчни салати, млечни десерти, халва. За Хамкане се използва парче халва или цяло сварено яйце.
Ето и ястията, които избрах тази година:




Грис-хайвер (фалшив хайвер), по тази рецепта, декориран с кисели краставички и маслини.



Лалета от Фаршировани яйца. Сварени яйца с плънка от пасиран жълтък, сирене и майонеза. Оформянето като лалета видях в интернет.



Масленица, усуканица със сирене. По принцип този вит, усукан тутманик, известен и с тези имена се прави от тесто, което се разточва, поставя се плънка и се завива на охлюв. Тестото може да е всякакво, плънката също. Много си харесах рецептата на Марги и вместо да импровизирам, се доверих на нея и много ѝ благодаря! Винаги съм казвала, че ако една рецепта се получи добре, то заслуга за това има човекът, който я е обяснил добре. Така стана и с тази. Подробности, както и оригиналната рецепта, в блога на Маргарита Димитрова. В моят рецептурник я записвам съвсем набързо:


Продукти:
тесто: 600 гр брашно, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая Др. Йоткер, 300 мл приятно топла вода, 1 яйце, 3 с.л. Йогурт(кисело мляко), 3 с.л. олио
плънка: 200 гр овче сирене (или друго), 2 яйца
За намазване: краве масло, 1 с.л. олио, 1 яйце


Приготвяне: Брашното се пресява, към него се добавят солта, захарта и сухата мая и се разбъркват добре. Прави се кладенче, в което се изсипват останалите продукти за тестото. Замесва се тесто, прави се на топка и се поставя в купа. Покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Изважда се, разделя се на три топки, всяка се разточва на правоъгълна кора и се намазва с олио и разтопено масло, последната не се намазва. Налагат се една върху друга. Разточват се отново на правоъгълна кора, намазва се с олио и разтопено масло, поръсва се с плънката от разбитите яйца с натрошено сирене и се завива на руло. Усуква се, навива се като охлюв в тава, застлана с хартия за печене (диаметър 25-30 см). Намазва се с разбито с олио яйце, поставят се парчета масло и се оставя да втаса до удвояване на обема. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, на по-ниска скара до готовност. При мен по-големите пити се пекат за около 50 минути. Изважда се, намазва се леко с масло и се покрива с кърпа.

Мляко с ориз


Няма коментари:

Публикуване на коментар