Страници

Лазаракия и Честит Лазаровден!


Свят ден е, красив ден, празник е. Един от големите пролетни празници, предшестващи Великден. Носи името на Св. Лазар, който е Възкресен от Иисус.
Там, където традициите и обичаите се спазват млади момичета излизат рано сутрин да берат цветя и върбови клонки, за да оплетат своите венци. Пременени в празнични народни носии, те обикалят домовете и благославят домакините с песните си. Лазарките се даряват с яйца, сладкиши, плодове, дребни подаръчета и парички за късмет.
Честит Лазаровден! Честит празник и на всички малки прекрасни момиченца, които днес ще обикалят домовете на хората и ще ги благословят с песните си! Живи и здрави да сте дечица, да съхранявате и продължавате тези така красиви български традиции. Честит празник и на имениците, живи и здрави бъдете!



Λαζαράκια


Това са традиционни гръцки сладки хлебчета. Оформят се като повита кукла. Очичките се правят от карамфил, а в тестото или пък като плънка се добавят орехи и стафиди. Тъй като празникът съвпада с постите, хлебчетата са постни, без яйце, без масло и без мляко. Замесват се със зехтин и вода. По желание се мажат със зехтин, преди да се изпекат. Всяка домакиня ги замесва по своя рецепта. Някои използват класическо тесто за питка, а подслаждат плънката, други пък замесват тестото с орехите и стафидите. Вариантите на оформление също са много, но основното правило е да имитира повита кукла. Тези хлебчета се правят, за да отпразнуват Чудото на Възкресението на Св. Лазар.
Ето как приготвих моите Лазаракия:







Продукти:
за 5-6 бр хлебчета
300 гр брашно +допълнително за доомесване
3,5 гр (1/2 пакетче) суха мая
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
50 мл зехтин
100 мл топла, но не вряла вода

плънка:
2 с.л. шам фъстък ядки
2 с.л. орехови ядки
1 с.л. стафиди
1 ч.л. канела

За декорация: карамфилчета (подправка)


Приготвяне:
Плънка: Всичко се поставя в блендер и се смила на едро.

Тесто: Брашното се пресява вкупа и към него се добавят маята, солта и захарта. Разбъркват се добре. Прави се кладенче, в което се налива водата и 1/2 от зехтина. Замесва се тесто, като се добавя при нужда още брашно. При месенето постепенно се добавя по малко и останалият зехтин.Тестото се оформя на топка, покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса на топло до увеличаване на обема. Изважда се, премесва се леко и се разделя на 5- 6 топки. От всяка топка се отделят по 2 малки топчета за ръцете.

Всяка голяма топка се разточва на дебела кора, изрязва се от горната част, така, че да се оформи кръг за глава. В долната част се поставя от плънката, подгъва се, залепва се с четка с вода и се обръща, така че залепените краища да са отдолу. От малките топчета се оформят фитилчета. Първото се завива около главата, имитиращо диадема, краищата му се кръстосват пред шията и се подпъхват отдолу. Второто фитилче се усуква около тялото, като краищата също се подпъхват отдолу. Карамфилчетата се забождат като очи и уста.
Оформянето на куклата с крачета, е подобно, като в долната част се срязва и около главата не се усуква.
Ако е топло в стаята, хлебчетата втасват още докато се оформят, ако не, се оставят да престоят десетина минути.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност - за около 20-30 минути. Изваждат се, напръскват се леко с вода и се покриват с кърпа.

            










3 коментара:

  1. Честити пролетни празници, Кате,
    прекрасна публикация и прекрасни лазаркия -
    много интересни, майсторски оформени и ефектно представени.
    Очарова ме, поздравления за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересни и очарователни хлебчета, Кате! И не отдавна ис поиграх с тестото доста, но кога ли ще дойде вреем на тази публикация. Благодаря, че ме подсети и много усмихвки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    да е честит и весел празника на всички и най - вече на именниците.За тези интересни гръцки хлебчета за пръв път чувам, но никак не се учудвам.Гърците имат много интересна традиционна кухня.
    Поздрави и успешен ден !

    ОтговорИзтриване