Страници

Избор на меню за Бъдни вечер



На Бъдни вечер споделяме трапезата с най-близките си хора, а топлината и разбирателството се настаняват в домовете.
Този празник ми е любим, защото създава много уют, а очакването на чудото, създава някаква вълшебна атмосфера. Старая се да се придържам към традиционното меню, не само защото така трябва, а защото ми е приятно, както и че ястията са любими на всички у дома.






Какво е характерно за трапезата на Бъдни вечер?



Традиционно на този ден на трапезата се поднасят нечетен брой постни ястия, най-често 7 или 9 - храни, които набъбват при варене, питка с паричка или постна содена питка, червено вино, орехи, лук, чесън, жито, плодове. Всичките наситени с изобилието на плодородната земя.
Трапезата е празнично украсена, добре е да има стръкче здравец и клонче дрян. Прикадява се с тамян, от всички ястия първо се отделя за Св.Богородица и се поставят в чинийка пред иконата.
Трапезата не се вдига след хранене, вярва се, че душите на починалите близки слизат на този ден. На следващият ден чинийката с храната, поставена пред иконата се изнася навън и се дава на птичките, да я отнесат високо.
Освен ястията на трапезата се поставят и:
Лук, за да се множи имотът, за благоденствие.
Жито, най-важната храна.
Цели орехи, за всеки член на семейството. Всеки разчупва своят орех и ако е здрав, с хубава ядка, значи и човекът ще е здрав през годината.
Мед - за сладък живот.
Чесън - пази от зли сили.
Дряново клонче - символ на здраве.

Разбира се, всеки би могъл да сложи на масата си каквото пожелае, още рецепти и идеи има тук:Постни и веган ястия
Как сме празнували през годините съм споделяла тук:
Бъдни вечер 2011, Бъдни вечер 2012, Бъдни вечер 2013, Бъдни вечер 2014, Бъдни вечер 2015   Бъдни вечер 2016.
А всичко за Бъдни вечер съм събрала тук.




Избор на меню за Бъдни вечер


Както вече споменах, ястията са нечетен брой, най-често 7 или 9 .
Аз винаги избирам:
1. Разядка
2. Сарми
3. Чушки
4. Боб
5. Тиквеник или печена тиква
6. Традиционната питка с паричка
7. Мед с орехи, чесън
8. Плодове
9. Ошав или сушени плодове

За да увелича броят на ястията добавям още разядки, или разновидност на сарми и чушки. Спазвам и символиката на трапезата. Напитката е вино, а тази година мисля да приготвя и детски коледен пунш.
В тази публикация предлагам идеи за ястия за Бъдни вечер, които събрах от моят блог(снимките са линкове към рецептата):

Разядки:

    
    

Боб:

    

 

Сарми:

  

Чушки:

  
 


Питка с паричка:

 

Тиквеник или печена тиква:

    



Баклава:

   


Плодове:




Жито:




Ошав или сушени плодове:

 


Символика:
Орехи, чесън, мед, лук, жито, дряново клонче, здравец

 




4 коментара:

  1. Разкошни и вкусни! Весели празници , Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    богат избор от ястия кое от кое по - вкусни.Чудесно меню.
    Честито Рождество Христово !

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, страхотна публикация и снимки!
    Аз не успявам да стигна.
    Миналата година направих списък с всички неща за трапезата на Бъдни вечер, които приготвям обикновено.
    Тази година не го намерих, а мислех да ме улесни.
    Ще трябва и аз да напиша рецептите на нещата, които не съм, и да събера на едно място, за по-удобно.
    Публикацията ти е много полезна, особено за начинаещи домакини, пък и за всички нас.
    Ще разгледам тези дни за идеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти! По принцип малко шаренка се получи, но пък полезна. Ще добавям и занапред разни хрумки. А ти задължително и още сега, докато сме на тази вълна, пък дори и по-късно направи една публикация. Нали за това сме ги направили тези блогове, да са ни помощници. Поздрави!

      Изтриване