Страници

Семейни моменти: Раклет


Споменато още в средновековието, в монашески ръкописи, “Раклет” е питателно блюдо, което първоначално е било консумирано от алпийските пастири в районите на Швейцария и Франция. Вечер, когато се събирали около огъня, те доближавали сиренето до него и когато добиело перфектната мекота, го остъргвали върху хляба си.
В днешно време “Раклет” е символ не само на вкусно ястие, а на приятелски вечери, романтични моменти или уютна семейна закуска.



Какво представлява “Раклет”

“Раклет” е швейцарско блюдо, чиято основна съставка е едноименното сирене “Раклет”. За целта сиренето се разтопява в специален уред. Поднася се с различни зеленчуци, месо и колбаси. Придружаващи напитки са вино и чай. Не се препоръчва консумирането на вода, тъй като комбинацията на топло сирене и вода би могла да доведе до храносмилателни проблеми.


Как се приготвя?

Един от начините е да се приготви на открит огън, като сиренето е насочено към топлината. Другият начин е чрез специални уреди наподобяващи електрически скари, с малки тиганчета. Друг уред, който съм виждала на коледните пазари е нещо като електрическа фурна с рамка, на която се поставя голяма пита сирене, разтопява се и се остъргва върху картоф или хляб. И начинът, който ще покажа днес е в уред Раклет, подходящ за 2 до 4 членно семейство, при който загряването става с помощта на свещи.



Рецепта и начин на поднасяне


Продукти: сирене Раклет, различни шунка, прошуто и колбаси, сурово сушен бекон (т.нар.Bauchspeck), картофи, чесън, кисели краставички, моркови, филийки хляб, маслини, карфиол, чушки.
Възможно е съчетанието и с плодове.


Приготвяне:
Картофите се сваряват и по желание се белят. Карфиолът се накъсва на розички, морковът се остъргва и нарязва на пръчици, пиперката се почиства от семките и се нарязва на лентички, поливат се със зехтин и се пекат на котлон в загрят незалепващ тиган или грил тиган. Филийките хляб се нарязват на пръчици или по-едри кубчета, подходящи за забождане. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, поливат се леко със зехтин и се пекат във фурна докато се зачервят. Всички продукти се подреждат в плато, купи или индивидуални чинии за сервиране.
Свещичките на уреда се палят, а в лопатката се поставят 2 парчета сирене едно до друго. След малко сиренето започва да се топи и може да се избута с помощта на дървена лопатка във всяка порция, или пък да се топи директно в уреда.




* За различни вкусове към сиренето могат да се добавят подправки, чесън или домати.

*Уредите и сирената се продават най-интензивно около Коледа в големите супермаркети или специализираните магазини за сирена.



3 коментара:

  1. Голяма вкусотийка, Кате! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Приказен раклет, Кате! И неустоими снимки ;) . Усмихнати, топли и споделени празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, у дома обожаваме раклет. Но не беше добре рано- сабале да видя тези прекрасни снимки.....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване