Страници

Пиле "Качиаторе" / pollo cacciatore


Произхода на Пиле Качиаторе е тоскански, но е разпространено в Централна и северна Италия. Cacciatore означава ловец, а ястието съответно по ловджийски. Среща се вариант със заешко, пилешко и салам.

Открих няколко рецепти, с претенции за оригинал на ястието, но бяха коренно различни. Като например използването на чери домати, домати от консерва или доматена паста. Виното в различните части на Италия също може да е бяло или червено, най-често в Южна Италия се използва червено, а в Северна бяло. Подправките, отново различни. От използването само на лук се стига до значително обогатяване на рецептата с гъби, моркови, аншоа и др. В рецептата се използват предимно бутчета, но се срещат и варианти с бяло месо, нарязано на кубчета. Но като цяло рецептата се характеризира с това, че пилешкото месо се запържва предварително до златисто, участват, домати, в различен вариант, понякога аншоа и вино. След което ястието може да продължи да се готви или на котлона или в тава във фурната.
Версията, която споделям е може би най-опростената, лесна за приготвяне и много вкусна.


Пиле “Качиаторе”


продукти:
1 бр. пиле или 2-3 бутчета
2 моркова
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
400 гр чери домати
30 мл зехтин
100 мл бяло вино
100 мл бульон

Приготвяне:
Пилето се нарязва на порции, като крилцата, част от бялото месо и частите за супа се отстраняват. Порционните парчета се подсушават добре и се изпържват в загрят зехтин до златисто. Тук може да се извадят от тигана, но аз продължавам с тях:). Добавят се скилидките чесън, морковите и лука, нарязани на ситно и се задушават до омекване. Добавят се маслините, разбърква се. Налива се виното, когато течността се изпари се добавят чери доматите, нарязани на две и дафиновият лист, посолява се на вкус. Вари се за 5 минути, налива се бульонът, след което се изсипва в тава и се пече на 180 градуса за около 1 час.

2 коментара:

  1. Кате,
    чудесно ястие.Не съм правила пиле точно по този начин.Идеята е чудесна, много красиво и апетитно пиле се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че си...не мога да насмогна, и това ми се прияде...

    ОтговорИзтриване