Страници

Малки пайчета с тиква, фурми и кокосово масло


Днешната рецепта е за Мини пайчета, или тарталети, приготвени по класическа рецепта, но не точно с класически продукти или една импровизация на класиката. В интернет има много подобни варианти. Начин за разнообразяване също е да се направят само кошнички от тестото и да се пълнят с различни неща, кремове, плодове и др.
Хрупкавата кора е приготвена по стандартна технология, като кравето масло е заменено с кокосово. Покрита е с кремообразна плънка от тиква, орехи пекан и фурми, завършека е шоколад, гарниран с кокосов чипс и орехи пекан. След няколко часово охлаждане този десерт наистина е много вкусен.
Това, което би могло да създаде проблем е тестото, тъй като заради кокосовото масло, спойката не е толкова добра, както с краве масло, но при спазване на указанията по време на работа, мисля, че няма да има проблем. Препоръчвам използването на бяло брашно, защото както е известно другият вид брашна нямат много добра спойка и процесът на 'разпадане" на тестото, също би се увеличил. Друго, което би могло да се направи ако се държи на използване на пълнозърнесто брашно е да се използва заедно с някакъв продукт, като нишесте.






Този месец в училището на синът ми имаше уъркшоп по правене на шоколад. Той пренесе вдъхновенията вкъщи и съответно се сдобихме с различни продукти. След като успешно направи шоколада си, аз реших пък да тествам кокосовото масло в класически рецепти, като просто сменя кравето масло с него. Много е писано за здравословните и полезни качества на това масло, приложимо е в козметиката и в кулинарията. За това аз няма да преписвам информация от интернет, а ще споделя накратко своите впечатления.
Много различна мазнина е тази. На топло се превръща в течност, на студено се втвърдява. В момента имам два вида кокосова мазнина, като едната е в пакет като масло, а другата е тази в буркан. Тази в пакета се води кокосова мазнина, а тази в буркана олио(масло). Тази в бурканчето има аромат на кокос, а другата не. И двете нямат вкус. Идеални са за готвене, но като цена идват малко скъпичко. За това мисля, че прилагането им в различни напитки, сладкиши и др. е добър "бюджетен вариант", както е модерно да се казва:). Попаднах на идеи да се добавя в кафе, което все още не съм пробвала, но защо не? За запичане на зеленчуци на тиган също е добре, защото там не се изисква голямо количество. Изобщо, ако човек има възможност е добре да използва Кокосово масло.



Малки пайчета с тиква, фурми и кокосово масло


Продукти:
Тесто:
80 гр кокосово масло
150 гр брашно
3 с.л. студена вода
2 щипки сол

плънка:
350 гр сварена тиква
5 бр. фурми
1 с.л. бадемов тахан

покритие:
100 гр натурален шоколад
1 с.л. кокосово масло

декорация:
кокосов чипс
орехи Пекан


Приготвяне:
От маслото, пресятото брашно, солта и водата се замесва тесто с бързи движения на пръстите. Прави се на топка, увива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
През това време тиквата се бели и нарязва на малки кубчета, поставя се в тенджера с дебело дъно( използвам Цептер), добавя се 1-2 с.л. вода, затваря се с капак и се сварява за около 15-20 минути. Изважда се и се пасира заедно с фурмите(почистени от костилките) и бадемовият тахан.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Тестото се изважда, ако е нужно се оставя да се отпусне. Тъй като е "ронливо" може да не се разточва на голяма кора, а да се работи на етапи. Разточва се, с помощта на ринг, или чаша с остър ръб се изрязва кръг, по-голям от гнездата за мъфини( за да може да се получи борд).
Кръговете се поставят във формата внимателно, ако е нужно се използват хартиени кошнички, или формата се намаслява леко. Но по принцип тестото съдържа масло и формата не би трябвало да се намаслява.
Във всяка тарта(пайче) се изсипват по около 2 с.л. от плънката и се пекат за 30 минути. Изваждат се, охлаждат се леко и след това се изваждат внимателно, за да не се натрошат. Аз ги изваждам като поставям ръката си върху тях и обръщам формата. Пайчетата се охлаждат върху решетка.
Шоколада с кокосовото масло се разтопяват на водна баня или в микровълнова и във всеки пай се изсипват по 1-2 с.л. от шоколада. Прибират се в хладилник да стегнат. Декорират се с кокосов чипс и орехи Пекан.


2 коментара: