Страници

Вкусно и здравословно: Смути чиа пудинг с горски и екзотични плодове / Chia smoothie pudding


П
редполагам, че всеки, придържащ се към здравословно хранене човек доста често има в хладилника си чиа пудинг. Лъжичка от него, или две или дори цяла чаша могат да се добавят към сутрешните закуски, с накисната чиа могат да се направят различни бързи десерти, без термична обработка, както в случая този смути чиа пудинг. Други мои любими сходни предложения са за: Чиa сманго и банан, Чиa пудинг с Манго и Папая, Чиa с тиква, орехи и мед.


Смути чиа пудинг с горски и екзотични плодове


Продукти:
*за 2 порции

чия пудинг:
200 мл мляко( ядково, кокосово или прясно)
3 с.л. чиа
2 ч.л. подсладител (мед, кафява захар)

смути:
1 банан
1 манго
1 каки(райска ябълка)
шепа горски плодове(бели и червени малини,къпини, боровинки)
кокосов чипс, за сервиране


Приготвяне:
Чиата се изсипва в млякото, разбърква се заедно с подсладителя и се оставя да престои за около 15 минути. Чиата започва да набъбва, разбърква се и се оставя да престои в хладилник между 4-8 часа. Изважда се и се разпределя в чаши или купи.
Част от плодовете се оставят за декорация, а останалите се нарязват и пюрират. Разпределят се върху чиа пудинга. Декорират се с плодове и кокосов чипс.

*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Чиата има свосйтвото да абсорбира течности, за това е задължително по време на консумирането ѝ приемането на повече такива. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.

1 коментар:

  1. Много богато смути Кате, прекрасна сутрешна или следобедна закуска.Все още не съм пробвала много от екзотичните плодове и зеленчуци, но предстои да ги опитам.Прекрасно изглежда твоето смути.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване