Страници

Великденски вълшебен цвят и вкус / Easter 2018


П
ролетта пристигна официално преди седмици, а усещането за нея все още ми липсваше. Тук -там се появи цвят, а температурите бяха далеч от характерните за сезона. До вчера носех все още боти и парка, но днес сякаш всичко се промени и слънцето, двадесетте градуса и чуруликането на птиците презаредиха природата и тя сякаш се пробуди от дългият си сън.





Да, дните преди Великден бяха студени, но пък успяхме да открием настроение и в тях. Съпътстващите празници, арт работилничките, домашната пекарна и времето споделено с близките са част от очарованието на очакването.






Домашната пекарна


От няколко години насам, успявам да приготвя сама домашните си козунаци. Ароматът, който се разнася вкъщи е вълшебен, а топлият козунак е с несравним вкус. Почти всяка година включвам нови попълнения в колекцията.



Австрийски козунак Osterstriezel (Striezel, Strietzel, Hefezopf)



Разглеждайки характеристиките и описанията на този козунак, на доста места мога да обобщя следното: Osterstriezel е сладко печиво с мая, оплетено на плитка, понякога плитката се завива на венец. Както при всички козунаци и тук има сложни модели на плетене, но най-често се оформя като се сплита на 4 или 6 плитки. Може да се пълни с различни сушени плодове, ядки, шоколад, макови плънки. Поръсва се с характерната за великденските лакомства Hagel zucker, която е устойчива на изпичане, представлява компресирани от множество кристали малки бучки, наподобяващи градушка.
Козунаците по света си приличат, като цяло това също е класически козунак. Може да се направи с всяко едно козуначено тесто, а декорацията и плънката са въпрос на лични предпочитания. За да направя моите козунаци избрах тестото със заквасена сметана, на Ева Тонева, с което козунаците ми винаги са сполучливи. Еви, всяка година на Великден ти благодаря!:)




Продукти:
за 2 бр. козунака

Продукти:

700 гр брашно + допълнително за доомесване
7 гр суха мая (1 пакетче)
150 гр пудра захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 пакетче ванилена захар
30 гр краве масло
30 гр олио
3 големи яйца /единият жълтък е за намазване на козунака/
200 гр заквасена сметана
150 мл топло / не горещо/ прясно мляко
олио за намазване на тавата

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

За поръсване:
Hagel zucker
Захарни пеперуди Dr. Oetker

Приготвяне:
Двете цели яйца и белтъка се разбиват в купа с ванилената захар. В друга купа се пресяват брашното, пудрата захар и солта, добавя се маята и лимоновата кора. Разбърква се. В средата на брашнената смес се прави"кладенче" и в него се изсипват сметаната, яйцата и прясното мляко. С приставките на миксера за тесто се замесва меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Изважда се на леко набрашнена повърхност, премесва се леко, като при необходимост се добавя брашно и се оформя на топка. Поставя се в купа, поръсена с брашно.
Покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя за 30 минути на топло да втаса.
През това време кравето масло се разтопява, може и в микровълнова и се разбърква с олиото. Ако сместа е гореща, се охлажда до стайна Т.
Тестото се изважда от купата и към него се добавя от мазнината лъжица по лъжица, като се меси след всяко добавяне на мазнина. Оформя се на топка и се поставя в купа.
Покрива се със стреч фолио и леко одеало или кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.


Тестото се изважда, премесва се за кратко и се разделя на осем равни части, които се оформят първо на топка, а след това на фитил. Сплитат се 2 козунака с по 4 фитила.
Оформените козунаци се поставят в тава, застлана с хартия за печене, покриват се със стреч фолио, завиват се с леко одеяло и се оставят отново да втасват до удвояване на обема.


След втасване се намазват с четка с жълтъка, разбит с вилица в прясното мляко. Поръсва се със захарта.


Козунаците се пекат на ниска скара в предварително загрята фурна на 180 градуса/може със или без вентилатор/, за около 30-40 минути. Ако към края на печенето започне да загаря може да се покрият съвсем небрежно с алуминиево фолио. Козунаците се пекат между 40-60 минути, зависимост от големината им и фурната. Проверяват се с клечка за зъби или дървено шишче. Забодено в козунака, трябва да излиза сухо.
Готовите козунаци се изваждат и се оставят в тавата за десетина минути, да се охладят за малко, след което се изваждат върху решетка до пълното им охлаждане. Когато се охладят се декорират със захарните пеперуди. Могат да се съхраняват в хартиени пликове, кутии или завити с кърпи.
Сервират се нарязани на филийки, често се намазват с конфитюр или масло и са неизменна част от Великденската закуска.






Schweden bullar / Swedish rolls/ Kanelbullar



Тези шведски сладости са част от концепцията на шведите нар. Fika - сутрешна и следобедна кафе пауза, състояща се от кафе, придружено с бисквитки, сладкиши, пай. за деца версията е заменена със сок, в някои райони пък се поднасят и малки хапки-сандвичи. Тази концепция се е превърнала в начин на живот. Може да се проведе в къщи, на работа или в кафене. Да бъде с приятели, колеги или близки. Казват, че една от първите думи, които би научил чужденец в Швеция е точно Фика. Някой ден ще проверим:).



Могат да се направят с кардамон или канела, но за този повод аз предпочетох любимата ни ядково-шоколадова плънка. За оформянето много ми помогна GIF на www.fixfeastflair.com. Благодаря!
В българските виртуални среди ги видях не отдавна при Ради от Lifebitesblog.com. В публикацията си е описала подробно и много увлекателно за Fika. Съвсем скоро пък Габи пусна нейните кълбенца:). Предполагам, че ги има в много блогове, а сега вече и в моят:). Направих ги с козуначено тесто, с плънка от бадеми и какао. За съжаление не преброих колко кифлички излизат, но при всички случаи са над 20 бр.


Продукти:

350 гр брашно
3,5 гр суха мая (1/2 пакетче)
80 гр пудра захар
щипка сол
1 пакетче ванилена захар
1 с.л. краве масло
1 с.л. олио
2 големи яйца (единият жълтък се отделя за намазване)
100 гр заквасена сметана
80 мл топло / не горещо/ прясно мляко

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

За поръсване:
Hagel zucker

плънка:
80 гр бадемово брашно(смлени бадеми)
1 пълна с.л. натурално какао
40 гр захар
1 пакетче ванилена захар
120 мл прясно мляко


Приготвяне:
Плънка: Всички продукти се разбъркват в подходящ съд и се варят, като се разбъркват докато сместа се сгъсти. Оттегля се от котлона и се оставя да се охлади.
Тесто: Цялото яйце + белтъка се разбиват в купа с ванилената захар. В друга купа се пресяват брашното, пудрата захар и солта, добавя се маята. Разбърква се. В средата на брашнената смес се прави"кладенче" и в него се изсипват сметаната, яйцата и прясното мляко. С приставките на миксера за тесто се замесва меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Изважда се на леко набрашнена повърхност, премесва се леко, ако е нужно се добавя още малко брашно и се оформя на топка. Поставя се в купа, поръсена с брашно.
Покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя за 30 минути на топло да втаса.
През това време кравето масло се разтопява, може и в микровълнова и се разбърква с олиото. Ако сместа е гореща, се охлажда до стайна Т.
Тестото се изважда от купата и към него се добавя от мазнината лъжица по лъжица, като се меси след всяко добавяне на мазнина. Оформя се на топка и се поставя в купа.
Покрива се със стреч фолио и леко одеало или кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.


   

   


Тестото се изважда, премесва се за кратко и се разточва на правоъгълна кора с размер приблизително 50х40 см, дебелината да не е повече от 3-4 мм. Плънката се разнася по цялата кора.
Кората се разделя визуално на 3 и се сгъва със застъпване. Леко се разточва. Нарязва се на ленти с ширина около 1,5 - 2 см, а дължината е около 17 см. Всяка лента се усуква. Пръстите на ръката се изправят и върховете се събират. Лентата се завива около тях 2-3 пъти, като краят ѝ се придържа с палеца а другият край след увиването се подпъхва, като се оформя на "кълбенце". Готовите кифлички се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с разбит с вилица с прясно мляко жълтък. Поръсват се с едрата захар. Пекат се в предварително загрята на 220 С фурна за 8-10 минути. Изваждат се и се оставят върху решетка да се охладят. Могат да се съхраняват в пликове.


Великденски козунак с орехи и череши


Тази година козунакът на празничната ни трапеза бе този. Приготвен с тестото със заквасена сметана, а рецептата и oформлението са от тук. Дозата на продуктите е 1/2, тъй като направих само един козунак, във форма с размер 16 см, за да получа височина. Плънката на козунака е кандирани череши, течната част на сладко от череши и орехови ядки.


  


Лучник, с празнична декорация

Този лучник бе закуска в един от дните преди Великден. Тематичен е, декорацията е подобна на паят, който споделях преди време, а начинът на приготвяне на лучникът е от тук, но в двойна доза, с по-голям размер.




Яйцата, разбира се:)


Боядисахме бели, кафяви, малки, големи:). Традиционно, с естествени материали, с коприна и златен брокат, ретро, на точки, модерни и мраморни. Шарено да е:)




  


 




Великденско барбекю


Прекрасното време стана повод да празнуваме Великден на открито и всъщност празничният ни обяд бе доста непринуден, но много вкусен - барбекю с агнешко, пилешко, свинско и зеленчуци. Масата ни бе одеяло за пикник, а декорацията подарена от природата.



Великден е любов





Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото воскресение озари живота ни и нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал Човеци и винаги да носим Човещината в себе си. Честит празник!

7 коментара:

  1. Здраве, Любов и Благоденствие нека има винаги във вашето семейство, Кате!
    Нека наистина бъдем Човеци и добрината да ни съпровожда навсякъде!
    Прекрасни снимки, прекрасни рецепти!
    Поздравления и усмивки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, мила Хриси, на близките ти и на теб желая здраве и благополучие! Бъдете благословени! Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Кате,
    непринудена пролетна обстановка сред природата, чудесен избор за празничен обяд.Великолепни снимки на красиви козунаци и яйца, а и лучникът и агнешкото са прекрасни.
    Поздрави и усмивки и ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит Великден, мила Ели! Бъдете здрави и благословени! Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  3. Наистина вълшебно настроение, старание и семеен уют, впечатляващо майсторство
    струи от всяка празнична снимка, коментар и рецепта, Кате ... Много, много красиво!
    Очароваш за пореден път-адмирации за теб! Светли и благословени Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит Великден, мила Дианка! На теб и близките ти желая здраве и благополучие. Бъдете благословени! Коментарите ти винаги носят удоволствие, благодаря ти!

      Изтриване
  4. От - до..., та чак до камъчето...Прегръдка голяма!

    ОтговорИзтриване