Страници

Мус торта "Пролетен цвят"/ Spring Blossom cake White Chocolate Mousse Cake

К

огато приготвях пролетното меню за So into FOOD ми се искаше да включа в него и цветчета от дървета. За съжаление тогава беше твърде рано и Пролетта тепърва се пробуждаше. Дори и в момента голяма част от дърветата при нас са все още само с пъпчици. Набелязала съм си доста вдъхновения с цветове на сакура. Очарована съм от японските желирани цветове, така изящни, като кулинарни бижута.  Все още не са се показали тук, но ще ги следя отблизо:). Харесала съм си и изсушените цветове. Представям си какво удоволствие е да поръсиш салата си с тях. Такива кулинарни мечти ми се въртят в главата:), но като начало:




Мус торта "Пролетен цвят"





Бисквитена основа:
150 гр бисквити
100 гр краве масло

Ягодово желе:
5-6 едри ягоди
10 гр желатин
200 мл филтрирана вода
1 с.л. захар

Бял шоколадов мус:
Източник: Sunshineskitchen.com

1 ч.л. желатин
2 с.л. вода
200 гр бял шоколад
100 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл течна сметана(животинска или друга, но качествена), неподсладена

Покритие:
Желиран слой:
200 мл светло розов сок(от компот или друг)
10 гр - 1 пакетче желатин Др. Йоткер
ядливи цветове


Приготвяне:

Ягодово желе:
Тъй като всеки етап от приготвянето на тортата изисква престой в хладилника е добре ягодовото желе да се приготви на предишният ден.
Кръгла форма с по-малък диаметър от този, на формата за сладкиша се застила със стреч фолио по дъното и стените. В случай, че нямате такава форма може да се използва и формата за сладкиша, като след стягане на желето от него може да се изреже по-малък кръг.
Желатинът се разтваря в 3 с.л. вода и се разбърква. Оставя се да набъбне, след което се загрява за кратко в микровълновата, за да се втечни, или на водна баня. Не трябва да завира, защото това ще наруши желиращите му качества.
Водата със захарта и нарязаните на дребно ягоди се варят за 2-3 минути, като се разбъркват. Към тях се налива втечненият желатин и се разбърква. Изсипва се върху подготвената форма и се прибира в хладилник.
*Ако се образува пяна е добре да се отстранява, тъй като това ще повлияе на визията на желето.


Бисквитена основа:
Бисквитите се смилат на трохи и се разбъркват много добре с кравето масло. Сместа се изсипва в кръгла форма с подвижен ринг, притиска се към дъното и се прибира в хладилник, докато се приготви шоколадовият мус.


Бял шоколадов мус:
Желатинът се разтваря във водата, разбърква се и се оставя да набъбне за 5 минути.
Шоколадът се нарязва на много малки парчета и се поставя в купа.
Млякото се налива в касерола и се оставя на котлон да заври. Съдът се отстранява от котлона и в него се изсипва желатина. Разбърква се, до пълното му разтопяване. Наливат се още горещи при шоколада, изчаква се 30 секунди, за да може шоколада да започне да се топи и след това се разбърква, до получаването на хомогенна смес. Оставя се да се охлади леко.
Сметаната се разбива до меки върхове и се прибавя на 3-4 пъти към шоколада. Разбърква се внимателно със силиконова шпатула, за да може да се запази въздуха в муса.


Формата с бисквитената основа се изважда от хладилника и върху нея се разпределя част от муса. Прибира се в хладилник за 30 минути. Изважда се, върху него се поставя ягодовото желе. Отгоре и отстрани се изсипва останалият мус. Тортата се прибира в хладилник да стегне много добре, поне 2 часа.

*От мусът ми остана 1 чаша. Чудесен е като самостоятелен десерт или поднесен с ягоди.


Покритие:
Желатинът се разтваря в 2-3 с.л. вода и се разбърква. Оставя се да набъбне, след което се загрява за кратко(може и в микровълновата), за да се втечни. Не трябва да завира, защото това ще наруши желиращите му качества.
Течният желатин се изсипва в сока и се разбърква. Оставя се в хладилник да се охлажда, като се наблюдава често, през няколко минути, като започне да се желира още в началото се изсипва внимателно върху муса. Ако случайно е започнал много да стяга се загрява за кратко. Не се налива течен върху муса, защото ще попие в него. Отгоре се поставят цветчетата, като се притискат внимателно, да потънат в желатина. Тортата се прибира в хладилник до пълното ѝ стягане.


5 коментара:

  1. Кате,
    съвършена торта, чудесно аранжирана с цветчета от дървета.Използвам цветчетата за декорация предимно на салати, цветчетата от плодни дръвчета са много вкусни и прекрасно допълват менюто.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Да, ядливите цветчета и светове на дръвчета са чудесна аранжировка за салати, ястия и десерти. Не е нужно нищо друго, самите те са достатъчни, което е чудесно. А твоят блог е една природна енциклопедия от информация и рецепти. Поздрави!

      Изтриване
  2. Самата нежност! Да ви е сладко, Кате!
    С теб сме на една вълна, само дето аз съм по- "в крак с времето" - моята торта с желирани цветове е вече готова. Утре я режем. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, представям си каква фантазия е, а снимките ще са неустоими. Пролет е, сега им е времето на тези цветчета:) Много е забавно когато мислим еднакво, но сега пък точно е сезона, кой знае на колко места ще се появят подобни:). Твоята с мус ли я прави или по друг начин, на мен ми се стори най-добра комбинацията с мус, просто някак нежно стои. Ще чакам:)

      Изтриване
  3. Много, много нежна и красива, и така ефирна изглежда на вкус!

    ОтговорИзтриване